1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Esto konverentsil tõdeti: ei tohi jääda loorberitele puhkama
Esto konverentsil tõdeti: ei tohi jääda loorberitele puhkama

Esto konverentsil tõdeti: ei tohi jääda loorberitele puhkama

Tallinnas 3. juulil lõppenud ESTO 2019 konverentsil „Eesti jalajälg maailmas“ tõdeti, et kuigi Eestit teatakse maailmas tänu tehnoloogiale ja ka kultuurisaavutustele, ei tohi jääda loorberitele puhkama.

ESTO 2019 programmis olnud konverentsil arutleti selle üle, kuidas siduda Eesti kultuurieksporti majanduse, rahvusvaheliste suhete ja globaalse eesti kogukonnaga.

Kultuuriminister Tõnis Lukas tänas konverentsi külastanud väliseestlasi, kes on suutnud hoida elus eesti keelt ja meelt. „Eesti tuntust maailmas parandab kultuur, mis omakorda aitab kaasa riigi majanduse, diplomaatia, välispoliitika, julgeoleku, hariduse ja teaduse arengule. Väljaspool kodumaad elavad eestlased on sageli meie esimesed kultuurisaadikud võõrsil, Eesti maine kujundajad, meie ajaloo, inimeste ja kultuuri tutvustajad,“ ütles Lukas.

Arutelupaneelis „Kui suur on Eesti jalajälg maailmas?“ osalenud Eesti juurtega Kanada tippjuht ja suurinvestor Andrew Prozes rõhutas, et Eesti peab endiselt väärtustama sõna- ja pressivabadust, mis on alati olnud meie põhiväärtused. Ta viitas ka, et Eesti investeerimiskeskkond on liialt keeruline ning peletab eemale võimalikke investoreid. Samuti paneelis kaasa rääkinud Fotografiska Tallinna kaasasutaja ja sisujuht Rain Tamm arvas, et Eestit teatakse tänu tehnoloogiale ja kultuurile, kuid me ei tohi jääda loorberitele puhkama. Muusik Maarja Nuut lisas, et väikese riigina peame olema võimelised tegema koostööd, sest kui paneme ukse kinni, me hääbume. Väliseestlane Ellen Valter pakkus välja, et Eesti võiks olla ideaalne katselabor, kus testida mitmesuguseid innovaatilisi ühiskondlikke lahendusi.

Kultuuriministeeriumi välissuhete nõunik Juko-Mart Kõlar rõhutas oma ettekandes, et kultuuri abil saab Eestit globaalselt suuremaks teha, kuid selleks peab rahvusvahelistumisele lähenema terviklikult ja strateegiliselt. Kõlari sõnul peab meie sõnum olema, et Eesti on tõsiseltvõetav, huvitav, oluline ja stabiilne partner rahvusvahelises suhtluses.

Konverentsil kõnelesid ka välisministeeriumi kultuurinõunik Heilika Pikkov ja Eesti Pillifondi juhatuse liige Marje Lohuaru.

Head Uudised GoodNews