1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Hans Hindpere perekond kinkis Jõhvi kontserdimajale klaveri
Hans Hindpere perekond kinkis Jõhvi kontserdimajale klaveri

Hans Hindpere perekond kinkis Jõhvi kontserdimajale klaveri

Jõhvi KontserdimajaJõhvi kontserdimaja esitleb laupäeval helilooja Hans Hindpere perekonnalt kingituseks saadud Estonia tiibklaverit, mis teenis heliloojat tema kodus Tallinnas truult aastakümneid.

Jõhvist pärit helilooja kultuuriväärtuslik klaver leiab koha kontserdimaja teisel korrusel, kus avatakse laupäeval kell 15 Hindpere saal. Enne seda kell 13 toimub kontserdimaja kammersaalis Hans Hindpere laulude päev „Kõnnib kevad…“, kus osalevad vokaalansamblid üle Eesti.

Hans Hindpere sündis 1928. aastal ja lahkus 2012. aastal. Ta on tuntud kui viljakas levimuusika looja ning laste- ja noortelaulude autor. Silmapaistev on olnud tema mitmekülgne tegevus klaverimängija ja ansamblijuhina. Ta on loonud üle tuhande muusikapala.

Hans Hindpere omandas keskhariduse Jõhvi gümnaasiumis. Muusikaõpinguid alustas ta toona aktiivse kultuurieluga Jõhvis iseseisvalt. Esimeseks klaveriõpetajaks oli perekonnasõber, helilooja Lembit Veevo ema. Hiljem õppis ta Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis. Tallinna Riikliku Konservatooriumi lõpetas ta 1963. aastal kompositsiooni erialal Anatoli Garšneki klassis.

Hans Hindpere on olnud Rakvere teatri muusikaala juhataja, Eesti Televisiooni muusikasaadete toimetaja, Eesti Heliloojate Liidu noortesektsiooni esimees, Tallinna Pedagoogilise Instituudi orkestreerimise ning ansamblilaulu arranžeerimise õppejõud. Ta tegutses kontsertmeistrina Eesti NSV Riiklikus Filharmoonias ja Estonia teatris, saates paljusid omal ajal populaarseid soliste nagu Artur Rinne, Endel Pärn, Vladimir Sapožnin, Kalmer Tennosaar, Uno Loop, Voldemar Kuslap, Väino Puura, Heli Lääts, Helgi Sallo, Heidy Tamme, Leida Sibul ja teised.

Tema loomingu põhiosa moodustavad levilaulud ja lastelaulud nii kooridele kui ka solistidele. Hindpere on loonud muusika ligi 40 teatrilavastusele ja filmile. Tema laulud on sageli kõlanud üldlaulupidudel, koolinoorte laulupidudel ja Balti liiduvabariikide üliõpilaste laulu- ja tantsupidudel Gaudeamus.

Head Uudised GoodNews