1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Nõmmel tähistatakse Tartu rahulepingu aastapäeva
Nõmmel tähistatakse Tartu rahulepingu aastapäeva

Nõmmel tähistatakse Tartu rahulepingu aastapäeva

2. veebruaril kell 18 algab Nõmme Rahu kirikus (Võsu 5) Tartu rahulepingu sõlmimise 103. aastapäeva mälestusteenistus.

Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri märkis, et 2. veebruar on vaieldamatult üks olulisematest kuupäevadest Eesti ajaloos, kui 1920. aastal pandi Tartus rahulepingu allakirjutamisega punkt Vabadussõjale. „Rahulepingu peaarhitekt Jaan Poska nentis pärast lepingu allkirjastamist, et riik, mis asub sellise kardetava naabri läheduses, peab igal ajal valvel olema. Nii meie endi ajalugu kui ka sündmused Ukrainas näitavad selgelt, et Poskal oli õigus,“ lausus Kuri.

„Peaaegu aasta oleme olnud tunnistajateks Teise maailmasõja järgsele suurimale sõjale Euroopas. Toimunu on pannud mõtlema igaühte meist, kuid veel enam tuleb aus hoida traditsioone ja tänutunnet. Taaskord on kõik head inimesed oodatud küünlapäeva õhtul Nõmme Rahu kirikusse mälestusteenistusele, mis on pühendatud 103 aastat tagasi sõlmitud Tartu rahulepingule, mis toona lõpetas sõjategevuse, “ rääkis Nõmme Rahu koguduse õpetaja Ove Sander.

Mälestusteenistusel kõnelevad Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri, Riigikogu esimees Jüri Ratas, kaitseminister Hanno Pevkur, Europarlamendi saadik Urmas Paet, ajaloolane Leho Lõhmus ja Nõmme Rahu koguduse õpetaja Ove Sander.

Muusikalist vahepala pakuvad Kristjan Sven Kukk (laul), Marina Štšigorets (saksofon) ja Brigitta Petropavlova (orel).

Nõmme Rahu kirik on Tartu rahulepingu mälestuskirik.

Head Uudised GoodNews