1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PALJU ÕNNE I Parima ettevõtlusõpetaja tiitli pälvis Külli Hiiemäe-Metsar Viljandi Gümnaasiumist
PALJU ÕNNE I Parima ettevõtlusõpetaja tiitli pälvis Külli Hiiemäe-Metsar Viljandi Gümnaasiumist

PALJU ÕNNE I Parima ettevõtlusõpetaja tiitli pälvis Külli Hiiemäe-Metsar Viljandi Gümnaasiumist

Möödunud kolmapäeval kuulutati aasta parimaks õpilasfirmaks Tallinna 21. Koolist pärit juhtmeta laualampe valmistav õpilasfirma Eha. Parima ettevõtlusõpetaja tiitli pälvis aga aastas kümneid noori uusi ettevõtjaid vormiv Külli Hiiemäe-Metsar Viljandi Gümnaasiumist. 

Külli Hiiemäe-Metsar on õpilasfirmasid juhendanud aastast 2013 ning ainuisikuliselt suutnud tekitada kohalikes noortes suurt indu ettevõtluse vastu. Iga aastaga muutuvad ka tema juhendatavad õpilasfirmad tugevamaks ning sellel aastal oli lausa kaks tema õpilasfirmat (ÕF Bello ja ÕF InEsti) Eesti parima õpilasfirma 2020 finalistide seas.

„Viljandi Gümnaasiumis on Külli õpilasfirmade ja kogu ettevõtlusõppe tõeline hing, kes korraldab aktiivselt müügipäevi, kutsub tundidesse põnevaid esinejaid ning viib õpilasi erinevatesse ettevõtetesse tutvumiskäikudele. Ta on oma õpilaste suurim fänn, kes elab neile kaasa, innustab ja on samal ajal nende üle kõige uhkem,“ lausus JA Eesti direktor Kersti Loor.

Külli õpilased ise on märkinud, et Külli suudab õpet ja ettevõtlusmaailma mänguliselt ühendades võrdlemisi lühikese ajaga anda ülevaate majandusmaailmast ning tekitada kõikides entusiasmi valdkonna vastu.

Ühe õpilasfirma tõeliselt edukaks saamise juures on lisaks õpetajale olulised ka mitmed teised toetajad ja juhendajad. Seepärast kuulutati juba 25ndat aastat peetud parima õpilasfirma valimisel aasta ettevõtlusõpetaja tiitli kõrval välja ka parima mentori tiitel, mille pälvis aasta parimat õpilasfirmat Eha juhendanud Oleksiy Krasnoperov.

Oleksiy on ka ise kunagi õpilasfirma programmis osalenud, kuid jagab nüüd oma teadmisi paljude teiste noortega. Igapäevaselt tegutseb ta Southwestern Advantage koolitajana, kuid on lisaks viinud noortele läbi mitmeid müügikoolitusi ning personaalseid juhendamisi. Lotta-Lorette Kalmaru õpilasfirmast Eha: „Oleksiy on olenemata kellaajast alati valmis meid utsitama ning just tänu temale on paljud firmad palju edukamad ning järjekindlamad, kuna Oleksiy on õpetanud neile oskust oma sarmi ja geniaalsust ka teistele müüa. Lisaks müügitrikkidele õpetab ka noortele väga olulist eneseusku.“

Viimaks jagati möödunud nädalal välja ka JA Eesti vägev vilistlane 2020 tiitel, mille pälvis AS Chemi Pharm tegevjuht Kristo Timberg, kes on aktiivselt kaasa aidanud JA Eesti tegemistele ning on pakkunud lisaks head õppematerjali oma praegusest tööst ning ka ajast, mil tegi veel ise õpilasfirmat. „Tema õpilasfirma oli pigem rida ebaõnnestumisi, aga samas andsid need ebaõnnestumised suurepärase õpikogemuse ja seetõttu on just Kristo õpilasfirma lugu hea näidislugu, mida alati rääkida,“ märkis JA eesti direktor Kersti Loor.

Sellel õppeaastal registreeriti kokku rekordilised 445 õpilasfirmat, millest parima õpilasfirma võistluse finaali pääses 24, kes esindavad koole üle terve Eesti. Kui Tallinna koolidest oli kokku 9 õpilasfirmat, siis võistlustules olid õpilasfirmad ka näiteks Põltsamaalt, Kiilist, Haapsalust, Võrust, Põlvast ja mujalt.

Õpilasfirmade pakutavate toodete ja teenuste hulka kuuluvad näiteks hambapesutabletid, erinevad taaskasutatud moetooted, juhtmevaba lamp, rahvamuusika ansambel ja palju muud.

Head Uudised GoodNews