1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Toompeal toimub Collegium Musicale kontsert
Toompeal toimub Collegium Musicale kontsert

Toompeal toimub Collegium Musicale kontsert

CM_Mustpeade maja_070814Kammerkoor Collegium Musicale annab 1. oktoobril kell 17.30 kontserdi Toompeal Stenbocki maja hoovis. Kontsert toimub rahvusvahelise muusikapäeva raames ning sellel tuleb esitamisele eesti heliloojate looming.

„Rahvusvahelise muusikapäeva tähistamine kontsertidega üle Eesti on väärt algatus, olime rõõmuga nõus sellesse oma panuse andma. Puutun palju kokku erinevate heliloojate ja ajastute muusikaga, kuid erilisel kohal minu jaoks on ikkagi just eesti heliloojate looming,“ rääkis dirigent Endrik Üksvärav.

Samal päeval annab koor kontserdi ka Sotsiaalministeeriumis ning Endrik Üksvärav astub tenorina üles Tallinna Jaani kirikus kell 15 algaval kontserdil „Muusika kolmtund“, kus on kaastegevad Piret Aidulo (orel) ja Indrek Vau (trompet).

Kõrgetasemeline kammerkoor Collegium Musicale tegutseb 2010. aastast. Koori dirigent on Endrik Üksvärav ja abidirigent Miina Pärn. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, olulisel kohal on vanamuusika ja Eesti heliloojate teosed. Koor on teinud koostööd selliste dirigentidega nagu Tõnu Kaljuste, Simon Carrington (UK), Jos van Veldhoven (Holland), Andres Mustonen, Mihhail Gerts.
Koor on osalenud edukalt mitmel rahvusvahelisel konkursil. 2011. aastal võideti Itaalias Gorizias viis esikohta ja Grand Prix ning Itaaliast Arezzost naasti II kohaga Grand Prix’ voorust ja kahe kategooria võiduga. 2012 osales koor edukalt Soomes IV Rahvusvahelisel Harald Anderseni kammerkooride konkursil, kus jõuti  finaali. 2012 valmis koori esikplaat „Peegel peeglis,“ kus kõlab Arvo Pärdi ja Pärt Uusbergi looming.

2013. aastasse jääb Roxanna Panufniku (UK) „Tallinna missa. Elutants“ salvestamine tunnustatud plaadifirmale Warner Classics. Suvised kontsertreisid viisid koori Karjala pealinna Petroskoisse, Itaaliasse ja Saksamaal osaleti kõrvuti teiste Eesti tippkollektiividega Schleswig-Holsteini muusikafestivalil. Suurimaks ettevõtmiseks 2013. aastal oli Veljo Tormise kuueosalise kooritsükli „Unustatud rahvad“ täispikkuses esmaettekanne Eestis.

2014. aastal on Collegium Musicale astunud üles kokku üheksal festivalil Eestis, sh Pühalepa muusikafestivalil, kus kõlas Erkki-Sven Tüüri kooriteos „Missa brevis“ Eesti esiettekanne. 2014. aasta viib koori ka Jaapanisse.
Eesti Kooriühing tunnustas kammerkoori Collegium Musicale “Aasta koor 2011” tiitliga, dirigent Endrik Üksvärav on pälvinud tiitli “Aasta noor dirigent 2011” ja CD „Peegel peeglis“ tunnustuse kui „Aasta kooriplaat 2012“.

Head Uudised GoodNews