1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tudengite äriideede konkursil võidutsesid nutikad veebi- ja mobiilirakendused
Tudengite äriideede konkursil võidutsesid nutikad veebi- ja mobiilirakendused

Tudengite äriideede konkursil võidutsesid nutikad veebi- ja mobiilirakendused

Pildil võistluse võitnud projekti «Furnishton» esindajad: Tauri Vetemäe (vasakult), Silva Koemets, Keito Kööp, Madis Sitik ja Rait Murumets  Foto: Margus Ansu/TPM.
Pildil võistluse võitnud projekti «Furnishton» esindajad: Tauri Vetemäe (vasakult), Silva Koemets, Keito Kööp, Madis Sitik ja Rait Murumets
Foto: Margus Ansu/TPM.

Innovaatiliste ettevõtlusideede konkursil „Kaleidoskoop“ mõõtu võtnud Tartu ülikooli, lennuakadeemia, maaülikooli ja ideelabori „Tramm11“ programmis osalevatest tudengitiimidest pälvisid peaauhinna TÜ Pärnu kolledži meeskond veebirakendusega Furnishton ning TÜ võistkond rakendusega Student Response System.

Kolmandat korda toimunud Kaleidoskoobist võtsid osa 12 võistkonda, millest neli pärjati auhindadega.

Esimene neist – Furnishton – on mobiilne rakendus, mis võimaldab nutiseadet kasutades valitud ruumi sisustada. Rakendus kasutab nutiseadme kaamerat, et visualiseerida sisustatav ruum reaalajas, luues virtuaalse ruumi erinevate toodete testimiseks. Rakendus sisaldab koostööpartnerite tootekataloogi, millest saab sõrmega liigutades kuvada mööbliesemed reaalajas pildile ning need sinna salvestada. Kodusisustamise väga lihtsaks muutva rakenduse idee autoriteks on Madis Sitik, Rait Murumets, Tauri Vetemäe, Silva Koemets ja Keito Kööp.

„Furnishtoni äppi loomine on üliambitsioonikas ettevõtmine. See on tiim, kes mõtleb suurelt ning on kombanud turgu ja partnereid. Žürii usub sügavalt, et valdkond, kuhu Furnishton trügib, on väärt proovimist,“ soovis meeskonnale edu žürii liige Kalev Kaarna.

Järgmisena plaanib meeskond osaleda veebruaris Tartu ülikooli Student Start-Up Week’il, et oma äppi ehitama hakata.

Parima tiimi auhinna ja 500 eurot võitnud Student Response System’i rakendus võimaldab aga tudengitel anda õppejõududele loengu ning kursuse kohta tagasisidet kiiresti ja lihtsalt. Süsteemi töötasid välja TÜ välistudengid Girinath G. Pillai ja Umesh A. Bhat, kes arendavad programmi nüüd kolme tiimikaaslasega edasi.

Kaarna hinnangul on SRS-i meeskond läbi teinud suure progressi ning olnud väga entusiastlikud on mõtte teoks tegemisel. „Nad on suhelnud klientidega ja juba ka reaalselt palju ära teinud,“ tunnustas Kaarna välistudengeid.

Umesh A. Bhat rõõmustas auhinna üle väga: „Oleme teinud nii palju tööd ja hea on saada kinnitust sellele, et see ennast ära tasub. Praegu on kogu meie süsteem üleval pilves, aga uuest semestrist tahame selle juba tööle panna. Järgmisena peamegi süsteemi korralikult ära lihvima, et ta ilma probleemideta jooksma hakkaks.“

Tartu maavalitsuse eripreemia koos 400 euro stardirahaga pälvis Mööblikratt, mis sündis soovist vähendada rõivatööstuse ülejääke ning seeläbi hoida loodust. Ettevõtte Mööblikratt loojad on Helin Liiv Tartu kutsehariduskeskusest ja Maria Jürisson Tartu ülikoolist. Mööblikratt tegeleb rõivatööstuse tootmisjääkidest loomakujuliste istumispatjade õmblemisega. Iste õmmeldakse kokku kangajuppidest ning täidetakse vatiini ja porolooniga.

Tartu linnavalitsuse eripreemia ja 400 eurot stardiraha pälvis Spordisemu mobiilirakendus, mille autoriteks on Rain Hein Eesti lennuakadeemiast ja Sandra Vahimets Tartu ülikoolist. Rakendus teeb lihtsaks ja kiiremaks trenni, treeningukoha ja spordikaaslaste leidmise.

Head Uudised GoodNews