1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. TV3! Norrakeelne Lonely Planet tutvustab 12 leheküljel Muhu saart
TV3! Norrakeelne Lonely Planet tutvustab 12 leheküljel Muhu saart

TV3! Norrakeelne Lonely Planet tutvustab 12 leheküljel Muhu saart

Reisiajakirja Lonely Planet norrakeelne väljaanne reklaamib kaheteistkümnel kvaliteetfotode ja tekstiga täidetud leheküljel Muhu saart, kirjutab TV3.

Muhu saarel kuuleb lauset, mida on sisuliselt võimatu norra keelde tõlkida ja veel keerulisem hääldada: “muhune häälestumine” – see on soolane ja tuulest viidud tunne, mis kohalikele elanikele saarel viibides koduselt mõjub, kirjutab Lonely Planet. Vaid 1900 inimest kutsuvad seda Mandri-Eestist väljapoole jäävat tillukest maalappi enda koduks, kuid see-eest kannavad nad hoolt saare iseloomuliku identiteedi ja traditsioonide eest, mis on üle elanud aastasadu Rootsi ja nõukogude okupatsiooni.

Ajakiri kirjutab, et muhuse häälestumisega on parim aeg tutvuda suvel, kui päike paistab ning metsad ja niidud täituvad lilledega. Väljaanne tutvustab ka Muhu kohalikku veini, mida toodab talu ja restorani pidav Peke Eloranta. Viimane tunnistab intervjuus, et esialgu olid muhulased joogi üle pisut üllatunud, kuid nüüdseks ollakse sellega juba harjunud. Tegemist on ühtlasi Euroopa põhjapoolseima veiniga, mille pudelihind on Lonely Planeti kinnitusel 400 Norra krooni ehk pisut üle 40 euro.

Väljaanne teeb juttu ka kohalikust kalapüügist ja külaskäigust Kõinastu laiule, kuhu pääseb nii läbi vee jalutades kui ka traktori kastis loksudes. Püsielanikud on laiult aga juba ammugi ära kolinud, sest igasugune infrastruktuur puudub.

Lisaks peo-, ööbimis- ja metsaretkevõimalustele kirjutab Lonely Planet sellestki, kuidas kõigepealt Norrast Tallinna ja sealt edasi Muhule pääseda.

Head Uudised GoodNews