1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Välisminister Eva-Maria Liimets: tänasel Euroopa päeval tähistame seni saavutatut ja vaatame tulevikku
Välisminister Eva-Maria Liimets: tänasel Euroopa päeval tähistame seni saavutatut ja vaatame tulevikku

Välisminister Eva-Maria Liimets: tänasel Euroopa päeval tähistame seni saavutatut ja vaatame tulevikku

Täna tähistatakse Euroopa päeva. Välisminister Eva-Maria Liimets rõhutas, et võimalus juba 17 aastat Euroopa Liidu liikmena seda päeva tähistada on suur privileeg. Tagasi vaatamise kõrval on nüüd ka aeg planeerida tulevikku.

„Täna saame lisaks Euroopa päeva tähistamisele rõõmu tunda ka Eesti edenenud majanduslikust heaolust, inimeste toimetuleku paranemisest, igapäevaelu arengust ja meie suurenenud rahvusvahelisest mõjukusest,“ sõnas Liimets. „Euroopa Liidu tugevust on korduvalt proovile pandud – ka viimasel aastal –, kuid soov üksteist toetada ja ühiseid lahendusi leida on püsinud. Sel aastal aitab Euroopa päeva tähendust süvendada eesmärk vaadata kaugemasse tulevikku.“

Euroopa Liit avab täna ametilikult Euroopa tuleviku teemalise konverentsi, mis kestab eeldatavalt 2022. aasta kevadeni. Konverentsi raames oodatakse inimeste arvamusi, ettepanekuid ja mõtteid selle kohta, millises Euroopas nad soovivad elada.

Välisminister Liimetsa sõnul on kõigi meie inimeste osalemine Euroopa tuleviku teemalisel konverentsil võtmetähtsusega. „Iga eestimaalane on ühtlasi ka eurooplane – seetõttu kutsun kõiki kaasa rääkima meie tuleviku üle. Pean oluliseks, et arutelusarjade planeerimisse kaasataks ka võimalikult palju noori, sest neil on värskeid ideid ning Euroopa tulevik puudutab kõige enam just neid.“

Euroopa tuleviku konverentsi teemad on kliimamuutused ja keskkond, tervis, majandus, sotsiaalne õigus, töökohad, Euroopa Liidu koht maailmas, digiüleminek, Euroopa demokraatia, ränne, haridus, kultuur, noored, sport ning väärtused ja õigused, õigusriik, julgeolek ja turvalisus.

Ühtlasi osaleb välisministeeriumi Euroopa küsimuste asekantsler Märt Volmer täna Euroopa päeva raames virtuaalürituse „Euroopa Liit: olevik ja tulevik“ arutelus „Euroopa Liidu tulevik“. Ürituse korraldajad on MTÜ Tegusad Eesti Noored ja MTÜ AEGEE-Tartu. Rohkem infot siit.

Euroopa päev sai alguse 9. mail 1950. aastal, mil astuti esimene samm praeguse Euroopa Liidu väljakujunemise suunas, kui Prantsusmaa välisminister Robert Schuman esitas Euroopa ühendamise idee. Schumani deklaratsioonina tuntud ettepanekut peetakse praeguse Euroopa Liidu alguseks.

Nüüdseks on 9. maist saanud Euroopa päev, mis koos lipu, hümni, moto ning ühisraha euroga iseloomustab Euroopa Liidu poliitilist olemust. Euroopa päeva tähistatakse kõikides liikmesriikides tavapäraselt erinevate kontsertide, näituste ja mitmetahuliste vabaõhuüritustega, et kaasa aidata Euroopa-alaste teadmiste kasvule ning suuremale üksteisemõistmisele.

Head Uudised GoodNews