1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti õpilased osalesid edukalt rahvusvahelisel loodusteaduste võistlusel
Eesti õpilased osalesid edukalt rahvusvahelisel loodusteaduste võistlusel

Eesti õpilased osalesid edukalt rahvusvahelisel loodusteaduste võistlusel

12.–18. veebruarini viidi Leedus, Viliniuses läbi rahvusvahelise loodusteaduste olümpiaadi alternatiivvõistlust „Science Vision Junior Science Challenge 2023“. Eesti õpilased naasid möödunud pühapäeval ühe hõbe- ja nelja pronksmedali väärilise diplomiga.

Sel aastal Ukrainas, Kiievis toimumata jäänud rahvusvahelise loodusteaduste olümpiaadi asemel organiseeritud võistlusel osales kokku 52 õpilast üheksast riigist: Ukraina, Leedu, Eesti, Afganistan, Saudi Araabia, Austraalia, Hispaania, Sloveenia ja Gruusia. Hübriidvormis korraldatud võistlusest võeti peamiselt osa veebi teel, kuid Eesti, Leedu ja Ukraina õpilased võistlesid kohapeal.

Foto: Mihkel Pajusalu

Väiksem osalejariikide arv ei tähendanud kergemat võistlust. Samaks jäid lahendatavad ülesanded ja esialgne Ukraina korraldustiim, kes viis võistlust läbi koos Leedu haridus- , teadus- ja spordiministeeriumiga. Õpilaste tulemusi tunnustati varasematele rahvusvahelistele loodusteaduste olümpiaadidele sarnasel viisil, kuid ühe erinevusega: medalite asemel jagati õpilastele diplomeid.

  • Eesti õpilastest pälvis hõbemedalile vastava koha Jelizaveta Štšura (Narva Keeltelütseum).
  • Pronksmedali vääriliselt võistlesid Maria Alas (Miina Härma Gümnaasium), Uku Nael (Tartu Hansa Kool), Uku Märt Raasik (Miina Härma Gümnaasium) ja Ivan Dukatš (Narva Keeltelütseum).
  • Tubli soorituse tegi Raul Pata (Gustav Adolfi Gümnaasium), kes kahjuks medalikohale ei tulnud.

Eesti loodusteaduste olümpiaadi žürii liikmetest olid võistkonnal juhendajatena abiks Jörgen Metsik ja esimees Mihkel Pajusalu. Korraldajatelt tulnud ülesandeid aitasid tõlkida ja kommenteerida žürii liikmed Iris Merilo ja Darja Lavõgina.

Foto: Mihkel Pajusalu

„Arvestades, et kõik tuli Ukrainas toimuva sõja tõttu ümber korraldada, tegi Ukraina-Leedu korraldusmeeskond väga hea töö ära,“ sõnas Mihkel Pajusalu. Samuti tõi ta esile Eesti võistkonna head tulemust, kuna võistluseks ette valmistumine oli ümberkorralduste tõttu ka tavalisest keerukam.

Võistlemisest puhkamiseks korraldati õpilastele ekskursioone ja erinevaid üritusi. Näiteks viidi neid ekskursioonidele Vilniuse linnas, tutvustati neile laboreid Vilniuse Ülikoolis ja viidi ka ekskursioonile Thermo Fisheri hoonesse.

Lisaks korraldati olümpiaadil hariduslike videote koostamise võistlus õpilaste vahel, mida hinnati sarnaselt Eurovisioonile 1–12 punkti skaalas nii õpilaste kui mentorite poolt. Võistkondadest, mis moodustati erinevate riikide õpilastest, parimas oli ka Eesti võistleja Jelizaveta Štšura, kes demonstreeris pindpinevust.

Head Uudised GoodNews