1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eestis on külas Hispaania peaminister
Eestis on külas Hispaania peaminister

Eestis on külas Hispaania peaminister

Peaminister Kaja Kallas kohtus 6. juulil Hispaania kolleegi Pedro Sánchezega ja rääkis kahepoolsetest suhetest, kaitsekoostööst ja rändepoliitikast.

Kallas rõhutas, et Hispaania kolleegi külaskäik on suurepärane jätk juba varem toimunud kõrgetasemelistele visiitidele. „Mitte kunagi varem ei ole Eesti ja Hispaania vahel nii tihedat suhtlust olnud. Suhteid tuleb hoida ka edaspidi,“ sõnas ta.

Kallas kinnitas, et Eesti ja Hispaania on väga sarnased riigid. „Jagame samu väärtusi ja meid ühendab sarnane meelsus enamikes Euroopa Liidu ja rahvusvahelistes sõlmküsimustes, oleme avatud innovatsioonile ja mõtleme roheliselt.“

Kallas kinnitas, et Eesti ja Hispaania on lähedased liitlased NATO-s ning tänas Hispaaniat järgmise aasta NATO tippkohtumise võõrustamise eest. „Aitäh ka panuse eest meie regiooni julgeolekusse Balti õhuturbemissioonil. Loodame teid ka tulevikus Ämaris tervitada!“ Kallas märkis ka, et Hispaania on NATO küberkaitsekeskuse asutajaliige ja tänas Hispaaniat Tallinna keskusse ekspertide lähetamise eest. „Eesti on huvitatud Euroopa lõunanaabruse stabiilsusest ja pühendub ka sealse julgeoleku edendamisele. Eesti osaleb koos Hispaaniaga Euroopa Liidu väljaõppemissioonil Malis.“

Rändeküsimusi arutades ütles Kallas, et kahjuks näeme kahetsusväärselt üha rohkem, et migratsiooni kasutatakse poliitilise relvana. „Tõstatasin ka üleskutse, et peame idanaabrusele Euroopa liidrite tasemel rohkem keskenduma,“ ütles Eesti peaminister.

Kallas soovis Hispaaniale edu õhtul jalgpalli Euroopa meistrivõistluste poolfinaalis, kuid Hispaania pidi siiski Itaalia paremust tunnistama.

President Kaljulaid ja peaminister Sánchez peatusid kohtumisel Kadriorus pikemalt julgeolekuolukorral nii meie regioonis kui ka Aafrikas.

Eesti riigipea hinnangul ei ole pärast seitsme aasta möödumist Venemaa agressiooni algusest Donbassis ja Krimmi ebaseaduslikust annekteerimisest midagi muutunud. Juulis-augustis toimub Ukraina piiride lähedal massiline sõjaväeõppus Zapad ja seega on president Kaljulaiu sõnul meil igati põhjust valvsaks jääda. Peatuti ka Sahara-taguses Aafrikas toimuval, kus kroonviirus on tugevasti kohalikke majandusi mõjutanud ning kus Eesti väed Malis ja Sahelis koos Hispaaniaga toimetavad.

President kinnitas veelkord üle Eesti 360-kraadist panust Euroopast lõuna poole jäävate alade stabiilsuse kujundamisel: „Just ise füüsiliselt kohapeal olles saab kõige paremini aru, mis on kaalul ja mille eest üheskoos seisame.“

Pikemalt peatuti ka Euroopa Liidu laienemise teemadel. Seal peab riigipea sõnul saama paika kindel raamistik nende riikide jaoks, kes soovivad Euroopa Liidule läheneda. „Me seisame iga riigi õiguse eest valida oma tee vastavalt Helsingi lõppakti põhimõtetele,“ rõhutas vabariigi president.

Foto: Erik Peinar, riigikogu

Riigikogu esimees Jüri Ratas rääkis 7. juuli kohtumisel Pedro Sánchezega kahepoolsete suhete tihendamisest, kaitsealasest koostööst NATO-s ja digiteenuste arendamisest.

Ratas märkis, et kuigi Eesti ja Hispaania diplomaatiliste suhete sõlmimisest on möödunud juba 100 aastat, siis omavaheline suhtlus on märkimisväärselt tihenenud just viimastel aastatel.

Riigikogu esimees tänas Hispaaniat panuse eest NATO Balti riikide õhuturbesse ja NATO liitlaste suurendatud kohaloleku eest Balti riikides. Ta avaldas lootust, et Hispaania paigutab lähiaastatel oma hävitajad taas ka Ämari lennubaasi.

Ratas kinnitas Hispaania peaministrile, et Balti riigid mitte ainult ei tarbi NATO julgeolekut, vaid panustavad ka ise. „NATO liikmetena jagame julgeolekule 360-kraadise lähenemise põhimõtet ja anname oma panuse lõunapoolsetesse missioonidesse,“ ütles Ratas.

Ratas tegi kohtumisel ettepaneku, et Eesti ja Hispaania võiksid edendada aktiivsemat koostööd digiühiskonna arendamisel. „Nii Eesti kui ka Hispaania on juba teinud suuri jõupingutusi paljude avalike digitaalteenuste arendamiseks, kuid partnerlus selles valdkonnas hoogustaks kindlasti koostööd,“ rääkis Ratas. Tema sõnul näitas Covid-19 kriis inimeste vajadust digitaalsete oskuste ja turvaliste suhtlusliinide järele.

Kohtumisel osalesid väliskomisjoni liige Indrek Saar ja Eesti-Hispaania parlamendirühma aseesimees Vilja Toomast, kes rõhutasid parlamentaarse koostöö tähtsust eri valdkondades.

Head Uudised GoodNews
tags: