1. Avaleht
  2. Haridus
  3. FOTOD: TLÜ avas 300 puuduva informaatikaõpetaja koolitamiseks Digipaja
FOTOD: TLÜ avas 300 puuduva informaatikaõpetaja koolitamiseks Digipaja

FOTOD: TLÜ avas 300 puuduva informaatikaõpetaja koolitamiseks Digipaja

Tallinna Ülikooli digitehnoloogiate instituut avas pidulikult asjade interneti ja robootikalabori, mida hakatakse kutsuma Digipajaks.

“Eestis on tänase seisuga puudu umbes 300 kvalifitseeritud informaatikaõpetajat ja seda eeldusel, et informaatika jääb ainult valikaineks. Võrdluseks: pedagoogilise ja ainealase informaatika õpetajaid on Eesti haridusasutustes täna kõigest 50 ringis,” selgitas instituudi direktor Peeter Normak.

Digipajas on loodud võimalused informaatikaõpetaja eriala omandamiseks nii kaheaastase magistriprogrammi läbijatele kui ka tänastele pedagoogidele, kes soovivad üheaastase ümberõppe käigus omandada lisaks informaatikaõpetaja kutset.

“Ainuüksi erinevaid robootikakomplekte on meil 70, nende hulgas ka väga levinud Lego-roboteid, mis on juba jõudnud paljudesse koolidesse, kuid seisavad seal tühja, sest pole õpetajaid, kes nendega midagi teha oskaks,” rääkis TLÜ vanemteadur Mart Laanpere. “Lisaks kõiksugu sensorid, häältuvastusseadmed, kaamerad, tahvelarvutid, asjade interneti komplektid kuni vana hea jootekolvini välja. Eesmärk on anda õpetajatele praktilised digimeisterdamise oskused, et koolidest ei tuleks välja ainult digilahenduste tarbijad, vaid noored, kes suudaks neid digilahendusi ka ise luua.”

Laanpere sõnul on siin oluline võimalus kohaliku IKT-sektori jaoks, kes järelkasvu puudumise üle pidevalt ja õigustatult kurdab. “Tallinna Ülikool ja Tartu Ülikool on asunud koostööle, et Eesti haridusmaastikul haigutav informaatikaõpetajateauk saaks täidetud nii valdkondliku pädevuse kui ka pedagoogilise väljaõppe läbinud spetsialistidega. Üks strateegiline lahendus oleks läkitada tänase IKT-sektori töötajaid meie magistriprogrammi, mis paneks nad põhitöö kõrvalt juba algaval sügisel Eesti koolides klassiruumi ette,” rääkis Laanpere. “Järelkasv sellisest projektist hakkaks tööjõuturule jõudma juba mõne aasta pärast!”

Vastuvõtt Tallinna Ülikooli informaatikaõpetaja magistriprogrammi ja informaatikaõpetaja ümberõppesse algab 20. juunil ning kestab magistriprogrammi puhul 1. juulini, ümberõppesse augusti keskpaigani.

TLÜ digitehnoloogiate instituut on loodud 2015. aastal.

Fotod: Margus Johanson

Head Uudised GoodNews