1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. FUFF näitab Handimaal valminud filme
FUFF näitab Handimaal valminud filme

FUFF näitab Handimaal valminud filme

Finno-Ugric Film Foundation kutsub vaatama näitust “Meie põlisrahvastest sõbrad”, mis toimub Vana-Võromaa Kultuurikojas 5. detsembrini.

2018. ja 2019. aasta suvel korraldas Soome-Ugri Filmifond sügaval Siberi põlismetsas handi noortele Metsa Filmikooli. Eesti, Ungari ja Soome kunstnike ja filmitegijate juhendamisel tegid handi noored omakeelseid filme, mis on suurepärane võimalus kultuurilist omailma teistega jagada.

Näitusel esituvad filmikoolis handi laste tehtud filmid, dokumentaalfotod, heliinstallatsioonid ja ekspeditsioonil käinute püütud killud handi kultuurist – märgid ja lood. Lisaks saab selga proovida traditsionaalset handi kleiti, istuda rahulikult handi telgis ja lugeda osalejate meenutusi. Näituse dokumentaalsele poolele on koostajad lisanud kultuurilise sõpruse teema – olles handi kultuuriga nii ehedalt läbi ühise loomeprotsessi seotud, on tekkinud filmiõpetajate ja handi laste vahele siiras sõprus.

Soome-ugri noortele mõeldud filmikool kasvas välja Soome-Ugri Filmifestivalist, mille lükkas abilistega 2014. aastal käima filmifondi asutaja, Ungari päritolu, aga juba rohkem kui kümme aastat Eestis elav filmitegija ja soome-ugri aktivist Edina Csüllög. Nimelt selgus, et maailmas ainulaadse festivali korraldamiseks napib filme ja nii tuli alustada tööd noortega, et soome-ugri filmitegijaid tuleks juurde.

“Filmilaagrid toimusid sügaval põlismetsas, endises handi põdrakasvatajate suvelaagris,” meenutab Anti Naulainen, üks filmikooli õppejõududest. “Laagrisse pääseb jalgsi üle soo või siis paadiga mööda jõge. Kõik eluks vajalik tuleb kohale vedada, sest isegi elektrit annab laagrile diiselgeneraator, mis podiseb vaikselt kõigi tegemiste taustaks. Handi noored olid filmitegemisest väga huvitatud: kui esimesel aastal osales filmikoolis 25 noort, siis järgmisel aastal juba 35. Esimesel aastal oli rõhk põhiliselt filmitegemise õppimisel, aga teisel aastal lisandus nõue, et kõik filmid peavad olema handi keeles. Keelega on paraku nii, et kuigi laagrid on mõeldud selleks, et handi noored õpiksid tundma ja väärtustama oma kultuuri ja keelt, siis laagris osalejatest oskab handi keelt umbes viis noort.”

Neil rahvastel puudub omakeelne filmiharidus ja omakeelse filmi traditsioon. MTÜ Finno-Ugric Film Foundation on viimased seise aastat tegelenud väikeste, põhiliselt Venemaal elavate soome-ugri rahvaste filmikunsti toetamisega.

Head Uudised GoodNews