1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Ka uuel aastal saavad juriidilised isikud Ukraina heaks teha annetusi maksuvabalt
Ka uuel aastal saavad juriidilised isikud Ukraina heaks teha annetusi maksuvabalt

Ka uuel aastal saavad juriidilised isikud Ukraina heaks teha annetusi maksuvabalt

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ettepanekul pikendati tulumaksuseaduses erandit, mis võimaldab juriidilistel isikutel teha Ukraina heaks annetusi maksuvabalt sõltumata annetuse suurusest.  See tähendab, et tehes annetusi näiteks Riigikaitse Edendamise Sihtasutusele, ei pea juriidiline isik piirmäärasid arvestama ega ka eraldi annetust maksuametile deklareerima.  

Seadusemuudatus tehti esmakordselt Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ettepanekul 2022. aasta märtsis ning kehtis 31. detsembrini. Septembris pöördus koda taaskord ministeeriumi poole, et tehtud erandit pikendataks vähemalt veel aasta võrra kuni 2023.a lõpuni. Vastav muudatus seadusesse ka tehti. 

Ühingud, mis saavad vahendada Ukrainasse annetusi tulumaksuvabalt ja piiranguteta, ning mille puhul annetajal puudub ka deklareerimiskohustus, on:  

  • Riigikaitse Edendamise Sihtasutus;  
  • Rotary Klubi Tallinn Vanalinn;  
  • Ukraina Kultuurikeskus;  
  • Eesti Punane Rist;  
  • Eesti Pagulasabi;  
  • MTÜ Mondo;  
  • Päästeliit. 

Teistele organisatsioonidele, mis ei ole nende 7 hulgas, kuid on tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirjas (Nimekirjas olevad ühingud | Maksu- ja Tolliamet (emta.ee)) saab annetada raha või üle anda tasuta kaupa, ainult maksuvaba piirmäära ulatuses, mis on 3% väljamakstud töötasudest või 10% eelmise majandusaasta kasumist. Samuti tuleb selline annetus eraldi deklareerida. 

Tähele tuleb panna, et kui annetada soovitakse organisatsioonidele, mis ei ole kummaski eeltoodud nimekirjades, ei ole võimalik kasutada maksuvabastustusi. See kehtib ka juhul, kui annetused tehakse otse Ukraina riigile, Ukraina relvajõududele või Ukraina Keskpanga kontodele. Sellisel juhul tuleb annetuse pealt tasuda ka tulumaks. 

Eraisikud saavad oma tulust maha arvata nii väljatoodud 7 organisatsiooni, kui ka nimekirja kantud mittetulundusühingule ja sihtasutusele tehtud annetusi kuni 1200 euro ulatuses (koos eluasemelaenu intresside ja koolituskuludega). Riigikaitse Edendamise SA-le ülekandega tehtud annetuste info liigub automaatselt isikute tuludeklaratsioonidele. Kui annetatakse organisatsioonidele, kelle suhtes maksusoodustusi ei rakendata, siis ka tulust mahaarvamisi selles osas teha ei saa. 

Riigikaitse Edendamise Sihtasutuse annetuskampaania 

Riigikaitse Edendamise Sihtasutus, mille asutajateks on Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Kaitseministeerium, alustas 24.02 koos Eesti Reservohvitseride Koguga heategevusliku annetuskampaaniaga, millega toetatakse nii Ukraina meditsiinisektorit kui ka sõjaväe ja rahvuskaardi üksuste varustatust erinevate abivahenditega, alates ravimitest kuni elektrigeneraatorite ja sooja pesuni. 

Kampaania keskendub talveperioodil hädavajalikule talvevarustusele. Seni on Ukraina erinevatele meditsiiniasutustele ja sõjaväeüksustele viidud 28 000 taktikalist esmaabikomplekti, 50 komplekti akujaamasid ning päikesepaneele, 35 suuremat generaatorit, 2000 komplekti termopesu ja talvekindaid, 200 akupanka, arvukalt talviseid magamiskotte, voodipesu, riideid ning muud talvevarustust. Senine abi maht on ületanud 2,4 miljoni euro piiri. Ülevaate Sihtasutuse tegevusest leiab siit: www.koda.ee/ukraina 

Riigikaitse Edendamise Sihtasutusele annetamiseks vajalik info 

Pangaülekanne sihtotstarbelisele kontole 

Makse saaja: RIIGIKAITSE EDENDAMISE SA 
Swedbank: EE162200221078603616 
Selgitus: Toetus Ukrainale 

Annetustelefonid 

Helistades 900 1380 annetad 10 € 
Helistades 900 2380 annetad 25 € 
Helistades 900 3380 annetad 50 € 

Head Uudised GoodNews