1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis rääkis Ghana asepresidendiga koostööst digitaliseerimise ja hariduse valdkonnas
President Karis rääkis Ghana asepresidendiga koostööst digitaliseerimise ja hariduse valdkonnas

President Karis rääkis Ghana asepresidendiga koostööst digitaliseerimise ja hariduse valdkonnas

Eile kohtus president Alar Karis Kadriorus Ghana asepresidendi Mahamudu Bawumiaga. Kohtumisel keskenduti Eesti ja Ghana suhete tihendamisele, Euroopa ja Aafrika julgeolekuteemadele ning koostööle ÜROs, sealhulgas Julgeolekunõukogu reformimise vajadusele.

Kuna Ghana tunneb suurt huvi Eesti digitaliseerimise kogemuse vastu, uuris president Karis koostööootuste kohta digi- ja haridusvaldkonnas. „Haridus on üks valdkondi, millest Eesti ja Ghana koostöö saaks mõlemad kasu,“ sõnas president Karis.

Eesti on toetanud Ghana üliõpilasi stipendiumitega, samuti on Tallinna Ülikoolil Erasmus+ programmi kaudu hea koostöö Ghana Ülikooliga. Eesti on ka Ghanas ellu viinud e-hariduse ja e-tervise lahenduste projekte. Seal tegutseb näiteks juba 15 aastat MTÜ Mondo, keskendudes just haridusele ja naiste toimetulekule.

President Karis ja Ghana asepresident Bawumia kõnelesid Venemaa agressioonisõjast Ukrainas ning selle negatiivsetest mõjudest piirkondlikule ja üleilmsele julgeolekule. „See agressioon ei jäta puutumata ühtegi piirkonda maailmas, kutsudes esile kõrget inflatsiooni energia- ja toiduhindades ka Aafrikas. Koostöö samu arvamusi jagavate, kuid geograafiliselt teineteisest kaugel asuvate partnerite vahel on muutunud veelgi vajalikumaks,“ sõnas Eesti riigipea.

Koostööst ÜROs rääkides, rõhutas president Karis vajadust reformida ÜRO Julgeolekunõukogu. „Venemaa agressioonisõda on õõnestanud Julgeolekunõukogu usaldusväärsust, keerulised piirkondlikud kriisid on süvendanud geopoliitilisi lõhesid. ÜRO liikmetel tuleb muuta Julgeolekunõukogu töövõimeliseks, sealhulgas muuta veto kasutamine vastutustundlikuks,“ sõnas Eesti riigipea. Ta lisas, et Eesti toetab õiglasema geograafilise esindatuse tagamiseks uute liikmete kaasamist Julgeolekunõukogusse.

Vabariigi President tutvustas Eesti kandidatuuri ÜRO Inimõiguste Nõukogu liikmeks aastateks 2026-2028 ning väljendas lootust Ghana toetusele. Ghana on ÜRO Inimõiguste Nõukogu liige kaks aastat alates tänavusest.

Head Uudised GoodNews