1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riigikogu koguneb erakorralisele istungjärgule! Riigikogu koguneb avaldama toetust Valgevene kodanikuühiskonnale
Riigikogu koguneb erakorralisele istungjärgule! Riigikogu koguneb avaldama toetust Valgevene kodanikuühiskonnale

Riigikogu koguneb erakorralisele istungjärgule! Riigikogu koguneb avaldama toetust Valgevene kodanikuühiskonnale

Riigikogu koguneb avaldama toetust Valgevene kodanikuühiskonnale.

Riigikogu esimees Henn Põlluaas kutsub 88 Riigikogu liikme ettepanekul kokku Toompea lossi istungisaali Riigikogu erakorralise istungjärgu 25. augustil kell 16.

Erakorralise istungjärgu päevakorras on 88 Riigikogu liikme esitatud Riigikogu avalduse „Demokraatia ja kodanikuühiskonna toetuseks Valgevenes“ eelnõu (223 AE) esimene lugemine.

Istungjärk kestab kuni päevakorra ammendumiseni.

Heade uudiste portaal avaldab eelnõu ja seletuskirja täismahus ja muutmata kujul.

Riigikogu avaldus “Demokraatia ja kodanikuühiskonna toetuseks Valgevenes” 223 AE

Riigikogu avaldab toetust Valgevene rahvale tema võitluses vaba, demokraatliku ja väärika tuleviku eest.

Riigikogu seisab demokraatia, inimõiguste ja vabade valimiste eest Valgevenes, avaldab tunnustust Valgevene rahva julgusele astuda välja oma võõrandamatute inim- ja kodanikuõiguste eest ning väljendab Eesti rahva solidaarsust Valgevene inimestega.

Riigikogu ei tunnusta 2020. aasta 9. augustil toimunud presidendivalimisi Valgevenes, sest need ei olnud vabad, ausad ega demokraatlikud.

Riigikogu mõistab hukka igasuguse jõu kasutamise rahumeelsete meeleavaldajate suhtes ja kutsub Valgevene võime üles viivitamatult vabastama kõiki poliitilistel põhjustel kinnipeetuid.

Riigikogu kutsub üles korraldama esimesel võimalusel vabad, õiglased ja demokraatlikud presidendivalimised Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) ning teiste rahvusvaheliste organisatsioonide järelevalve all.

Riigikogu kutsub ÜRO liikmesriike ja nende parlamente üles toetama Valgevene suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust ning mõistma hukka kõik katsed sekkuda Valgevene rahva õigusesse vabadele ja demokraatlikele valimistele.

Riigikogu viitab oma 2006. aasta 21. veebruari avaldusele, mis väljendab muret Valgevene olukorra pärast ja rõhutab, et pikaajaline inimõiguste ja vabaduste rikkumine on viinud Valgevene ühiskonna ummikseisu, millest väljumiseks on vaja rahva selge tahte kuulda võtmist.

Riigikogu tervitab Euroopa Liidu liidrite ühist seisukohavõttu, rõhutades, et lisaks sanktsioonidele tuleb Euroopa Liidul ja liikmesriikidel töötada välja poliitika Valgevene kodanikuühiskonna pikaajaliseks toetamiseks.

Riigikogu kutsub Vabariigi Valitsust üles jätkama aktiivset rahvusvahelist koostööd kõigil tasanditel ning Valgevene demokraatia, kodanikuühiskonna ja vaba ajakirjanduse toetamist.

Henn Põlluaas

Riigikogu esimees

 

Tallinn,                          2020

Esitavad Riigikogu liikmed 24.08.2020.

Algatajad:

Jaak Juske

Uno Kaskpeit

Merry Aart

Urve Tiidus

Vilja Toomast

Ants Laaneots

Raimond Kaljulaid

Sven Sester

Kalle Laanet

Priit Sibul

Heiki Kranich

Siim Kallas

Erkki Keldo

Ruuben Kaalep

Henn Põlluaas

Kristen Michal

Anti Poolamets

Raivo Tamm

Helir-Valdor Seeder

Kristina Šmigun-Vähi

Paul Puustusmaa

Kai Rimmel

Madis Milling

Annely Akkermann

Leo Kunnas

Heidy Purga

Hele Everaus

Hanno Pevkur

Toomas Kivimägi

Aivar Sõerd

Yoko Alender

Taavi Rõivas

Eerik-Niiles Kross

Kaja Kallas

Heiki Hepner

Üllar Saaremäe

Mart Võrklaev

Andrus Seeme

Keit Pentus-Rosimannus

Riho Breivel

Valdo Randpere

Urmas Espenberg

Tõnis Mölder

Andres Sutt

Urmas Kruuse

Enn Eesmaa

Maris Lauri

Liina Kersna

Signe Kivi

Tiit Kala

Jüri Jaanson

Marko Šorin

Aivar Kokk

Maria Jufereva-Skuratovski

Marika Tuus-Laul

Indrek Saar

Tarmo Kruusimäe

Heljo Pikhof

Lauri Läänemets

Riina Sikkut

Helmen Kütt

Kaido Höövelson

Tarmo Tamm

Jürgen Ligi

Jaanus Karilaid

Ivari Padar

Kersti Sarapuu

Signe Riisalo

Andres Metsoja

Kalvi Kõva

Aadu Must

Katri Raik

Erki Savisaar

Natalia Malleus

Jevgeni Ossinovski

Viktor Vassiljev

Marko Mihkelson

Siim Pohlak

Anneli Ott

Martin Repinski

Andrei Korobeinik

Marek Jürgenson

Siret Kotka

Johannes Kert

Mihhail Lotman

Peeter Rahnel

Viktoria Ladõnskaja-Kubits

Mihhail Korb

Seletuskiri

Riigikogu avalduse „Demokraatia ja kodanikuühiskonna toetuseks Valgevenes“ eelnõu juurde

Sündmuste areng Valgevenes 2020. aasta 9. augusti presidendivalimiste eel, ajal ja pärast valimisi on murettekitav ning Riigikogu soovib avaldada toetust Valgevene rahvale tema võitluses vaba, demokraatliku ja väärika tuleviku eest.

Riigikogu märgib, et ei tunnusta valimistulemusi ja mõistab hukka igasuguse jõu kasutamise rahumeelsete meeleavaldajate suhtes. Samuti kutsutakse Valgevene võime üles viivitamatult vabastama kõiki poliitilistel põhjustel kinnipeetuid.

Avaldusega kutsutakse üles korraldama esimesel võimalusel vabad, õiglased ja demokraatlikud valimised, mis toimuksid Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) ning teiste rahvusvaheliste organisatsioonide järelevalve all.

Riigikogu kutsub üles ÜRO liikmesriike ja nende parlamente toetama Valgevene suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust ning mõistma hukka kõik katsed sekkuda Valgevene rahva õigusesse vabadele ja  demokraatlikele valimistele.

Riigikogu on Valgevene olukorda käsitlenud järjepidevalt. Avalduses viidatakse Riigikogu 2006. aasta 21. veebruaril avaldusele „Demokraatia toetuseks Valgevenes“, kus loetletakse üles milliseid demokraatlikke vabadusi piirati enne tollaseid presidendivalimisi. Kahjuks ei ole olukord muutunud paremaks, vaid vastupidi, õiguste ja vabaduste piiramine on veelgi suurenenud.

Eesti rahvas mäletab abi, mida osutati meile teiste riikide, eriti Põhjamaade poolt meie vabaduspüüdlustes. Riigikogu kinnitab, et Eesti on valmis omakorda igakülgselt aitama teiste riikide, eriti meie naabrusriikide rahvaid nende vabaduspüüdlustes. Seepärast on oluline, et lisaks sanktsioonidele tuleb Euroopa Liidul ja liikmesriikidel töötada välja pikaajaline poliitika Valgevene kodanikuühiskonna toetamiseks.

Riigikogu tunnustab Vabariigi Valitsust seni tehtud pingutuste eest Valgevene kodanikuühiskonna ja vaba ajakirjanduse toetamisel ning kutsub üles seda tegevust jätkama nii Eesti kui rahvusvahelisel tasandil.

Riigikogu väljendab avaldusega valmisolekut seista demokraatia, inimõiguste ja vabade valimiste eest Valgevenes, avaldab tunnustust Valgevene rahva julgusele astuda välja oma võõrandamatute inim- ja kodanikuõiguste eest ning väljendab Eesti rahva solidaarsust Valgevene inimestega.

Head Uudised GoodNews