1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riik toetab pea poole miljoni euroga rahvaraamatukogude innovatsiooni
Riik toetab pea poole miljoni euroga rahvaraamatukogude innovatsiooni

Riik toetab pea poole miljoni euroga rahvaraamatukogude innovatsiooni

Kultuuriministeerium avas sel aastal esmakordselt rahvaraamatukogude arengule suunatud taotlusvooru, millega toetati kokku poole miljoni euroga raamatukogude koolitus- ning investeeringuprojekte. Sellele lisandub kohalike omavalitsuste samaväärne panus.

„Eesti rahvaraamatukogud on oma rohkem kui 500 avatud uksega üks laiemaid avaliku teenuse võrgustikke. Raamatukogude oluline roll regionaalsete kogukonnakeskuste, elukestva õppe toetajate ning infoteejuhtidena aina kasvab. Seepärast on oluline, et raamatukogu keskkond oleks kogukonna jaoks inspireeriv, seda nii suures linnas kui ka väikeses külas. Raamatukogus võiks lisaks raamatute lugemisele saada näiteks õmmelda, tööriistu laenutada või kaugtööd teha. Just seda eesmärki teenib iga-aastane rahvaraamatukogude kiirendi, mille abil aitab riik ellu viia rahvaraamatukogude olulise arenguhüppe,” rääkis kultuuriminister Heidy Purga.

Kokku 465 000 euroga toetatakse käesoleval aastal rahvaraamatukogude renoveerimist, ehitamist ja sisustamist ning vajaliku tehnoloogia paigaldamist. Samuti toetatakse näiteks kaugtööruumide loomist või raamatukappide ja tagastuskastide soetamist. Raamatukogud saavad oma ruumide ja tehnoloogia kaasajastamisel nõu pidada ka selleks spetsiaalselt Eesti Rahvusraamatukogusse tööle võetud innovatsiooninõunikuga.

Kõige suurem toetus, 75 228 eurot eraldati Tõrva vallale, et arendada Riidaja mõisas asuv raamatukogu omanäoliseks kogukonnakeskuseks ja uuendada teiste valla haruraamatukogude sisustust. Tartu elanikud saavad peagi kasutada laenutuskappe lisaks kesklinnale ka haruraamatukogudes Annelinnas, Tammelinnas ning Karlova-Ropkas. Rae ja Saku valla raamatukogud saavad tänu kiirendist toetatavale automaatsele tuvastustehnoloogiale endale laenutus- ja tagastuskioskid.

Kauksi, Põhja-Pärnumaa, Saaremaa ning mitmeid teisi raamatukogusid toetatakse kaugtööks või koosolekute pidamiseks vajalike tingimuste loomisel, ka näiteks vaikusekabiini soetamisel. Lääne-Virumaa Keskraamatukokku plaanitakse luua uus värkstuba, mis on üle maailma raamatukogudes populaarsust kogunud.

Samuti toetatakse 35 000 euroga raamatukogutöötajate erialaste koolituste ja kursuste ja ühisreiside korraldamist ning rahvaraamatukogude valdkonna koostööprojekte.

Head Uudised GoodNews