1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Kodanikualgatus Aitan Kaitsta on saatnud Ukrainasse üle 2000 m² käsitsi valmistatud varjevõrke
UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Kodanikualgatus Aitan Kaitsta on saatnud Ukrainasse üle 2000 m² käsitsi valmistatud varjevõrke

UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Kodanikualgatus Aitan Kaitsta on saatnud Ukrainasse üle 2000 m² käsitsi valmistatud varjevõrke

Kolm nädalat pärast Venemaa massiivse sõjalise rünnaku algust Ukrainas loodi kodanikuühendus Aitan Kaitsta. Grupi eestvedamisel hakkasid vabatahtlikud valmistama kamuflaažvõrke Ukraina kaitsjatele. Pooleteise kuuga on erinevates Eesti nurkades valminud kokku viie korvpalliväljaku jagu ehk üle 2000 m² võrke, mis jõuavad järjest Ukrainasse ühenduse partnerite MTÜ Slava Ukraini ja MTÜ United Delivery Mission abil.

Foto: Krõõt Tarkmeel

Ühendust Aitan Kaitsta on moraalselt ja nõuannetega toetanud militaarvaldkonna asjatundjad riiklikest ja erastruktuuridest. „Igasugune kodanikualgatus on tervitatav ja eriti oludes, kus meie regioonis käib täieulatuslik sõjategevus. See, et Eesti inimesed koonduvad ennastsalgavalt ülla eesmärgi nimel ning on valmis panustama oma vaba aega ja vahendeid oma riigi iseseisvuse eest võitlevate Ukraina sõdurite toetamiseks, kinnitab meie rahva valmidust panustada riigikaitsesse siin ja sealpool piiri,“ ütleb kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem.

See, et Eesti inimesed koonduvad ennastsalgavalt ülla eesmärgi nimel ning on valmis panustama oma vaba aega ja vahendeid oma riigi iseseisvuse eest võitlevate Ukraina sõdurite toetamiseks, kinnitab meie rahva valmidust panustada riigikaitsesse siin ja sealpool piiri.

Aitan Kaitsta  algatajateks on tuntud stilist-moekunstnik Anu Lensment ja pärandtehnoloog ning lugupeetud käsitööõpetaja  Jaana Ratas. Ettevõtmise tuumikgrupp on jätkuvas ühenduses Ukrainaga, uurib tehnoloogiaid ning jaotab üle-eestilisele vabatahtlike võrgustikule juhiseid, kuidas saavutada parimat tulemust. “Eesti riik ja rahvas on leidnud erinevaid viise Ukrainat sõjaolukorras toetada. Varjevõrkude valmistamine on üks võimalustest, kuidas panustada kinkides aega ja näppude osavust. Täname kõiki vabatahtlikke ja loodame, et inimeste innukus kaasa lüüa ei vaibu esimeste kuudega, vaid jääb püsima ka suve lähenedes. Tegutseme kuni Ukraina meid vajab,” lausub võrkude valmistamise idee peale tulnud Jaana Ratas.

Foto: Krõõt Tarkmeel

Praeguseks valmistavad vabatahtlikud varjevõrke üle 30 statsionaarses lokatsioonis üle Eesti. Punumisraamid ja -lauad on üles seatud nii suurtesse linnadesse kui väikestesse küladesse. Lisaks valmistatakse varjevõrke ka lühemaajaliste talgute korras. “Meie tegevuse üks külg on selle käegakatsutav tulemus, mis jõuab abivajajateni nii Ukraina tagalas kui lahingutsoonides. Teine pool on võimalus, mille anname Eesti inimestele ja Ukraina sõjapõgenikele. Võrkude valmistamine aitab nimelt ärevaid mõtteid ja tundeid maandada. See on väga konkreetse vajaduse katteks valmiv ühislooming, mis toetab vaimu ja pakub lohutust,” kinnitab ettevõtmise üks eestvedajatest Anu Lensment.

Foto: Krõõt Tarkmeel

Vabatahtlike abil on organiseeritud lisaks võrguvalmistuspunktidele ka taaskasutusmaterjalide kogumine. Ühendus kutsub üles majapidamistes ringi vaatama ja võimaluse korral annetama kohalikele tegijatele nii kamuflaažtoonides kangaid kui ka mõrralina, mis on varjevõrgu tegemiseks parim alusmaterjal.

  • Infot võrkude valmistamise lokatsioonide kohta, nõuandeid ja juhiseid leiab ligi 2000 inimest koondavast Facebooki grupist Aitan Kaitsta.
  • Lisaks vabatahtlikule tegevusele saab MTÜd Aitan Kaitsta toetada ülekandega LHV arvelduskontole EE927700771007833004. Annetused võimaldavad MTÜd korraldada paremini töötubasid, katta transpordi- ja tarvikute ning lisamaterjalide ostmise kulusid.
Monika Kuzmina Peatoimetaja