1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Volikogu kinnitas Pärnu selle aasta eelarve
Volikogu kinnitas Pärnu selle aasta eelarve

Volikogu kinnitas Pärnu selle aasta eelarve

Pärnu linnavolikogu kinnitas Pärnu linna 2020. aasta eelarve, milles keskendutakse elukeskkonna edendamisele, haridus-, kultuuri- ja sotsiaaltöötajate palkade tõstmisele ja ühinemislepingu täitmisele.

Pärnu linna põhitegevuse tuludeks on planeeritud 80 miljonit ja põhitegevuse kuludeks 72,2 miljonit eurot. Põhitegevuse tulemiks on 7,7 miljonit eurot. Linna netovõlakoormuseks on prognoositud 38,2 protsenti aasta põhitegevuse tuludest.

Investeeringuid on sel aastal kavas teha 23 miljoni euro ulatuses. „Suurimad investeeringud lähevad linna tänavate- ja teedevõrku ning sotsiaal- ja haridusvaldkonda. Näiteks jätkub tänavavalgustuse uuendamine nii Pärnus kui ka osavaldades, valmis saab uus lasteaed-ujula, kavas on ehitada Tammiste hooldekodule kaks uut maja, alustada jalgpallikeskuse rajamisega Loode-Pärnu tööstuskülla jpm,“ kõneles linnapea Romek Kosenkranius.

Linna hallatavate asutuste tööjõukulud suurenevad 6 protsendi võrra. „Kõige enam tõuseb palk kõrgharidusega sotsiaaltöötajatel ning Tammiste hooldekodu ja sotsiaalkeskuse hooldustöötajatel. Keskmisest suurem on palgatõus nendel töötajatel, kelle palgamäärad on seotud Pärnu linna keskmise brutopalga suurenemisega 6,9 protsendi võrra,“ rääkis abilinnapea Meelis Kukk.

Paljude haridus-, kultuuri- ja hoolekandetöötajate töötasu alammäär sõltub eelarveaastale eelneva üle-eelmise aasta Pärnu linna palgatöötaja keskmisest brutotulust. 2018. aastal oli see 1090 eurot kuus. Kõrgharidusega raamatukoguhoidjate palga alammäär tõuseb 1068, sotsiaaltöötajate ja tegevusjuhendajate alammäär 900, kutsestandardi nõuetele vastava hooldustöötaja alammäär 783 ja lasteaiaõpetajate abide alammäär 708 euroni.

Teiseks palku mõjutavaks teguriks on üleriigiline üldhariduskooli õpetaja töötasu alammäär, mis tõusis sel aastal 1250 eurolt 1315 euroni kuus. Õpetaja alammääraga on seotud lasteaiaõpetajate, logopeedide, eripedagoogide, koolipsühholoogide ja -sotsiaalpedagoogide, huvikooliõpetajate ja treenerite töötasu alammäär. Magistrikraadiga lasteaiaõpetajate ja kõrgharidusega tugispetsialistide alammäär on üldhariduskoolide õpetajatega võrdne, huvikooliõpetajate alammäär sõltub nädalakoormusest, haridusest ja üle-eelmise aasta Pärnu linna palgatöötaja keskmine brutotulust.

Kolmandaks mõjutas palku üleriigiline töötasu alammäär, millest sõltuvad linna hallatavate asutuste liht- ja abitööliste palgad. Tänavu on riiklik palga alammäär 584, eelmisel aastal 540 eurot kuus.

Head Uudised GoodNews