1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eesti ja Portugali riigipead arutasid võimalusi koostöö süvendamiseks
Eesti ja Portugali riigipead arutasid võimalusi koostöö süvendamiseks

Eesti ja Portugali riigipead arutasid võimalusi koostöö süvendamiseks

Portugalis riigivisiidil viibiv president Kersti Kaljulaid kohtus täna Portugali presidendi Marcelo Rebelo de Sousaga.

„Eestil ja Portugalil on palju ühist. Mõlemad riigid on uuenduslikud ja digilembesed, mõlemas nähakse Euroopa Liitu kui lahendust, mitte kui probleemi. Ja mõlemas riigis on selge arusaamine, et julgeolek on jagamatu ja hõlmab 360 kraadi meie ümber, lisaks ka kübersfääri,“ ütles Kaljulaid pärast kohtumist Portugali kolleegiga. President tutvustas kohtumisel ka Eesti e-riigi võimalusi.

Kahe riigi presidendid tõdesid, et kõike seda arvestades on kahe riigi ja nende ettevõtete koostöös peidus väga suur potentsiaal. „Mitmed Eesti ettevõtted on juba avastanud Portugali turu ja Lissaboni ühe sihtkohana, kuhu laieneda,“ ütles Kaljulaid. Ta tõi näiteks idufirmad Monese ja Pipedrive, mille mõlema kontorit ta riigivisiidil külastab, ning Bolti.

Riigipead arutasid Euroopa Liidu väljakutseid ja lähenevate europarlamendi valimistega seotud teemasid. „Nii Eesti kui ka Portugali huvides on ühtne Euroopa Liit. Toimiv ühisturg, ka digitaalne ühisturg on meie mõlema huvides. Niisamuti langevad paljuski kokku meie ootused järgmisele EL-i rahastusperioodile,“ ütles Kaljulaid.

President tänas kolleegi Portugali panuse eest Balti õhuturbemissioonidel. „Nii nagu teie lennukid valvavad meie õhuruumi, on kõik missioonid, kus Eesti sõdurid osalevad, suunatud moel või teisel lõunaohtude vastu. Isegi kui meie ohuhinnangud üksikküsimustes ei lange alati kokku, näitab selline panustamine, et mõlemas riigis on selge arusaam, et julgeolek on jagamatu. Paljud uued ohud on geograafiast sõltumatud,“ ütles riigipea.

Head Uudised GoodNews